Wat is een gistinfectie

vrouw in bed

Gist infectie is een schimmel dat wetenschappelijk is aangeduid als Candida. Het specifieke type van de schimmel, het meest verantwoordelijk voor schimmelinfectie is Candida albicans. Deze gist is vaak aanwezig op de normale menselijke huid en op het gebied waar veel vocht aanwezig is, zoals de mond en vagina. In feite, wordt geschat dat tussen 20% -50% van gezonde vrouwen deze gist bezit in het vaginale gebied.

Wat zijn de oorzaken van vaginale schimmelinfecties?

Vaginale schimmelinfecties verergeren wanneer er nieuwe gist wordt geïntroduceerd in het vaginale gebied, of wanneer er een toename van de hoeveelheid gist reeds aanwezig in de vaginat toeneemt in verhouding tot de hoeveelheid van de normale bacteriën.

Bijvoorbeeld, wanneer de normale, beschermende bacteriën zijn uitgeroeid door antibiotica (genomen om een urineweginfectie, ademhalings-of andere soorten infecties te behandelen) of met immunosuppressieve geneesmiddelen, de gist kan vermenigvuldigen, weefsels binnenvallen, en er kunnen irritatie voorkomen rond het slijmvlies van de vagina (vaginitis).

Vaginale schimmelinfecties kunnen ook voorkomen als gevolg van een letsel aan de binnenste vagina, zoals na een chemotherapie. Ook vrouwen met een zwak immuunsysteem (bijvoorbeeld degenen die cortisone-gerelateerde medicijnen gebruiken zoals prednison) ontwikkelen vaginale schimmelinfecties vaker dan vrouwen met een normale immuunsysteem.

Andere complicaties die een vaginale schimmelinfecties kunnen veroorzaken bij vrouwen zijn de ontwikkeling van o.a. diabetes mellitus, zwangerschap, en het nemen van anticonceptie middelen. Het vaak gebruik maken van douches of geparfumeerde vaginale hygiëne sprays kan ook de risico vergroten voor een vaginale schimmelinfectie bij een vrouw.

Een vaginale schimmelinfectie wordt niet beschouwd als een seksueel overdraagbare infectie (SOA), aangezien Candida aanwezig kan zijn in een gezonde vagina. Het is echter mogelijk voor mannen om bepaalde symptomen zoals jeuk te krijgen bij de penis en de huid erom heen, wanneer er een geslachtsgemeenschap is geweest met een vrouw dat last heeft van vaginale schimmelinfectie.

Wil je van Schimmelinfectie Afkomen? Lees Snel Verder…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>